Gazeteci, sanatçı ve yazar Zehra Doğan, Tarsus cezaevinde tutsaklığının son günlerini sayarken, eserleri Avrupa’nın farklı kentlerinde sergilenmeye devam ediyor.
Français | Türkçe | English | Español
Gelecek sergi Fransa’nın batısında, Bretanya bölgesinde, Rennes şehrinde 5–31 Mart tarihlerinde gerçekleşecek. Köklü bir kuruluş olan Amitiés Kurdes de Bretagne — Bretanya Kürt Dostluk Derneği’nin organize ettiği sergiyi Rennes Devlet Operası konuk ediyor. Rennes Operası, Rennes Belediyesi, Rennes Uluslararası Mekanı ve Bar Baba Zula ise partner olarak katkıda bulunuyor. Sergi düzenini Zehra Doğan dayanışmacısı Lucie Lom sanat atölyesi ekibinden sanatçı Philippe Leduc üstleniyor.
İki farklı döneme ait 30’un üzerinde eser sergilenecek
Zehra, “Kaçak günler” dönemine ait eserleri 2017 başında, Temmuz 2016’da gözaltına alınmasının, ve şartlı tahliyesinin ardından, İstanbul’da cezasının onanmasını beklerken gerçekleştirdi. Resimlerin temaları, 2015 sonunda başlayan yasak dönemlerinde Zehra’nın gazeteci olarak görev aldığı kentlerde, özellikle Nusaybin’de tanıklık ettiği olaylar ve izlenimlerinden oluşuyor.
“Tutsaklık dönemi” ise, sanatçının Tarsus cezaevine sürgün edilmeden önce tutsak olduğu Amed zindanında gerçekleştirdiği eserleri içeriyor. Diyarbakır cezaevinde, sanat malzemeleri verilmeyen Zehra, kararlılık ve yaratıcılığın gücüyle, alternatif çözümler üreterek resim yapmaya devam etmişti. Yiyecek, sebze meyve atıklarından renkler elde ederek, yosun, kuş dışkısı, regl kanı gibi malzemeleri kullanarak, kuş tüyleri ya da arkadaşlarının saçlarından yaptığı fırçalarla, ambalaj, karton, mektupların arkasına, çarşaf, eski giysilerin kumaşları gibi farklı malzemelere çizmeye, sanat yapmaya ve yazmaya devam etmişti. Zehra kararlılıkla çalışmalarını sürdürerek, “tutsak kadınların düşüncelerini cezaevlerinin dışına taşıyan sarmaşıkların, dışardaki bizlere kadar ulaşmasına, ve güzel çiçekler açmalarına” aracı olmuştu.
Uluslararası kamuoyu için, Zehra Doğan’ın eserleri ve yazıları ile tanışmak, sadece bir sanatçı eşliğinde çıkılan kişisel ve tek yönlü bir gezi değil. Bu karşılaşma daha çok, tarihle bugün arasında dokunan bir ağ, köklü bir kültürün mirasçısı kadim bir halkla karşılıklı bir konuşmaya benziyor… Renklerle ya da sözcüklerle olsun, ilk adımları sanatla atılan bu yol, farkındalık ve bilinç kazanmaya götüren bir keşif yolculuğu. Zehra bu köprü rolünü sadelikle üstleniyor. Ve çalışmaları dışardaki “özgür” insanlar tarafından alçak gönüllülükle verilen güçlü bir direniş dersi olarak algılanıyor…
Etkinliğin Program/Kitap ayraçlarını sergide bulabilirsiniz
Rennes sergisinin, Zehra’nın mücadelesiyle ilgili 8 Mart gibi önemli bir tarihi kapsaması, rastlantı değil
Mezopotamya kültüründen, kadın mücadelelerinden beslenen Zehra, bize kürt kadın kimliği ile sesleniyor. Fırçası ve kaleminden akıttığı evrensel, kolektif ve feminist söylemi bir yandan köklerini tarihe uzatıyor diğer yandan bugünü tarihe kaydediyor. Dünyanın neresinde olursak olalım, hepimizin kulağına düşünceler, sorgulamalar fısıldıyor, gerçeklerden bahsediyor. Ve sözcükler yetersiz kaldığında, akıl ve vicdanlara gözlerden geçerek ulaşıyor.
Yalnızca kürt kimliği ile değil, evrensel anlamda kadın, yazı olsun resim olsun, Zehra’nın çalışmalarında devamlı varolan bir unsur. Bu kadın, binlerce yıldır alaşağı edilmeye çalışıldığı, ezildiği, şiddete hedef edildiği halde, aslında tarihsel birikimini kaybetmemiş bir kadın… Gücünü bugüne dek akıtarak koruduğu bu birikimden, doğanın bir parçası oluşundan, dayanışmacı komün ruhundan, ve devrime önce kendinden, yani kendi benliğini bularak başlama arzusundan alıyor. Daha güzel bir dünyanın vazgeçilmez anahtarı da işte, tüm kadınların içindeki bu kadın…
Uluslarası kadın hakları günü çerçevesinde 5–29 Mars tarihleri arasında Rennes’de gerçekleşecek konferans, okuma, söyleşi, gösteri gibi etkinliklerin sergi sayfasında Zehra Doğan’ın tanıklığı tam da yerini bulmuş olacak..
Rennes sergisinin açılışı 5 Mart tarihinde saat 18:00’de gerçekleşecek ve Salı’dan Cuma’ya 13:00 — 19:00 arasında görülebilecek.
Çarşamba günleri 14:00 — 18:00’de organizasyon ekibini sergide bulabilirsiniz. Zehra’nın tanıklığı ve çalışmaları hakkında bilgi edinmek isteyenler… içtelikle davetlisiniz !
Kedistan da bir “açıklamalı gezi” ile katılımda bulunacak.
Zehra’nın köprü olduğu sessiz çığlığa kulak kabartmak için bir davet olan bu sergi, ayrıca farklı etkinliklerin de merkezini oluşturuyor.
• Konferans sohbet — 10 Mart 18:30, la Maison Internationale, 7 quai Châteaubriand.
Davetli katılımcılar:
- Jacques Massey, bağımsız gazeteci, yazar. Rojbin, Sakine ve Fidan’ın 2013’te Paris’te katledilmeleri üzerine çalışmaları mevcut.
- Hazal, Kürt Kadın Hareketi. Kürt kadınların, ve tüm dünya kadınlarının, eril düzen ve ataerkillikle mücadele etmek üzere bir araya geldikleri hareket. (“la jinéologie”)
- Duygu Erol, Sürgünde olan yüzlerce kürt gazeteciden biri… Jinha, Sujîn ve Jin News editörü.
- André Metayer, Amitiés Kurdes de Bretagne derneğinin kurucusu ve değerli doyeni.
• Konser — 15 Mart 20:30 (Dikkat 16 Mart tarihi değişmiştir) Bar Baba Zula, 182, avenue Général Patton Rennes
İlham kaynağını Doğu’nun çeşitliliğinde, müzik ve dil hazinesinde bulan Grup Yıldız eşliğinde…
Rennes Kürt Demokratik Meclisi (CDK‑R) ve Rennes Kürtleri de bu etkinliklerde bulunacaktır.
Sergi ve etkinlikleri burada bulabilirsiniz: Facebook Event
Ayrıca Zehra Doğan’ı sosyal medyada izleyebilirsiniz:
Facebook page Free Zehra Doğan, Twitter @zehradoganjinha
Zehra Doğan hakkında daha fazla bilgi için: internet sitesi zehradogan.net ve Kedistan Zehra Doğan Özel dosyasına ulaşabilirsiniz