Français | Türkçe

Car­men Castil­lo, ana dili Kürtçe şarkı söylediği için “terör” suçla­ması ile 19 yıl hapis ceza­sı alan sanatçı Nûdem Durak’a destek için kaleme aldığı ve okuduğu bir met­ni bizlere armağan ediy­or. Nûdem beş yıla yakındır zin­dan­da ve ceza­sı 2034’te bitecek…

Car­men Castil­lo, Şili asıl­lı bir yazar ve sinemacı. 1976’dan bu yana Fransa’­da yaşıy­or. Augus­to Pinochet’nin CIA desteği ile 11 Eylül 1073’te gerçek­leştirdiği dar­benin ardın­dan, eşi ve Şili Devrim­ci Sol hareke­tinin lid­eri Miguel Enriquez, 5 Ekim 1974 günü evler­ine yapılan bir askeri operasyon­da öldürüldü. Bu ağır saldırı­da hamile olan Car­men de  yara­landı. Araların­da Régis Debray, Simone Sig­noret et Angela Davis gibi isim­lerin de bulun­duğu destekçi­lerin sürdürdüğü bir ulus­lararası kam­pa­nyanın sonu­cun­da, Car­men 27 Ekim 1974’de Şil­i’­den İngilitere’ye sınırdışı edildi.

Bizler, Nûdem’in destekçi­leri, sanatçıy­la dayanış­mak amacıy­la bir kam­pa­nya başlatıy­oruz. Bir sanatçının yeri ceza­e­vi değildir. Tıp­kı Türkiye’de siyasi rehin alı­nan ve ceza­ev­leri­ni doldu­ran bütün sanatçı, yazar, gazete­ci, hak savunusu ve aydın­lar için olduğu gibi…

Kam­pa­nya, baskı ve şid­de­ti şah­sen yaşamış bir sanatçı kadının söz­leri ile başlıy­or. Tüm sanatçı, yazar ve aydın­ları katılı­ma dav­et ediyoruz.

İşte Car­men’in etk­i­leyi­ci sözleri…

Nûdem, bura­da, bahar güneşinin ortamı daha da gerçek dışı kıldığı bir şehirde, seni izlerken ve şarkını din­lerken, baş­ka yörel­er, dünya, senin halkın göz­ler­im­in önünde beliriy­or. Yaşayan ve acı çeken bedenin, sonu görün­meyen bir şimdi­ki zamanı yok ediyor.

Portrene göz­ler­i­mi dikiy­o­rum, şarkı devam ediy­or ve nota­lar arası­na Rosa Lux­em­bourg’un ceza­e­vi mek­tu­pların­dan birkaç satır sak­lanıy­or. Teşekkür­ler Nûdem, bu karan­lık sabah­ta bana Rosa ve öfkesi­ni getirdiğin için: “İns­an olmak yazıy­or Rosa, her şeyin üzerindedir. Ve bu karar­lı, duru, dürüst ve neşeli olmak demek­tir, evet her şeyle ve her şeye karşı neşeli olmak, çünkü sızlan­mak zayıfların işidir. İns­an olmak ise, gerekirse tüm yaşamını kaderin büyük ter­azi­sine neşeyle atmak demek­tir ve aynı zaman­da her günün aydın­lığın­dan ve her bulu­tun güzel­liğin­den sev­inç duymak.”

Rosa gibi sen de, yıl­lardır atıldığın Bay­burt ceza­evin­de, özgür olduğun hissi­ni haykırıy­or­sun. Ve söz konusu olan biz­im özgür­lüğümüz. Hiç bir ikti­dar, hiç bir duvar, hiç bir gardiyan bu muciz­eye engel ola­madı: sesin uza­k­lık­ları yok ediy­or. Has­sasiyetinin gücü. Şarkının gücü.

Şarkı söylüy­or­sun Nûdem, Kürtçe. Anla­madığım bir dil. ama buna rağ­men, bir kaç gündür her şarkıyı bütünsel bir deney­im gibi yaşıy­o­rum. Mesajının içine kayarak giriy­o­rum, ve böylece halkının hikayesi bu anımı doldu­ruy­or. Beni ailene bağlıy­or­sun, arkadaşları­na, man­zar­aları­na, mücade­lene. Beni, mahremiyetinde mis­afir ediy­or, ve bana düz zamanın ve akışının dışın­da bir sığı­nak veriy­or­sun. Gele­cek, şimdi­ki zaman, ve geçmişin, senink­inin ve ben­imkinin karşılık­lı tesel­li bula­bile­cekeği,  kışkırta­bile­ceği, bir­biriyle şakalaşa­bile­ceği bir sığınak.

Bir şarkının alıcısı, diy­or hep yardı­ma çağırdığım John Berg­er, yok­luk­tur. Şarkıyı esin­lendiren ve onun yol­landığı adre­stir yok­luk. Aynı zaman­da (ki ‘aynı zaman­da’ ter­i­mi bura­da çok özel bir anla­ma bürünüy­or) şarkının pay­laşıl­ma anın­da, yok­luk da pay­laşılır, ve o andan itibaren şarkı dönüşür; daha az tiz, daha az yal­nız, daha az ses­siz. Ve şarkı pay­laşıldığın­da, bir­in­cil yok­luğun bu indirgenişi kolek­tifçe bir çeşit zafer olarak yaşanır. Kimi zaman tatlı bir zafer­dir, çoğu zaman, kaçak, gizli bir zafer.


Nudem Durak’ı destekleye­bilirsiniz

İmza kampanyası Free Nûdem Durak • Facebook @nudemdurak • Twitter @NudemDurak • Instagram @freenudemdurak • Youtube Free Nûdem Durak • Nûdem ve koğuş arkadaşlarını mektuplarınızla destekleyebilirsiniz • Nudem Durak M Tipi Kapalı Cezaevi Bayburt – TÜRKİYE


Kedistan’ın tüm yayınlarını, yazar ve çevirmenlerin emeğine saygı göstererek, kaynak ve link vererek paylaşabilirisiniz. Teşekkürler.
KEDISTAN on EmailKEDISTAN on FacebookKEDISTAN on TwitterKEDISTAN on Youtube
KEDISTAN
Le petit mag­a­zine qui ne se laisse pas caress­er dans le sens du poil.