Türkçe | Français

Mouti­er, İsviçre’nin Jura kan­to­nuna yak­laşık 15 km uza­k­lık­ta 7400 civarın­da nüfusa sahip bir yer­leşim yeri. Her ne kadar bugün res­mi dili Alman­ca olan Bern kan­to­nuna bağlı bir ilçe de olsa da yer­el halk Fran­sız­ca konuşuy­or ve uzun yıl­lardır ken­di kur­tu­luşunu toplum­sal bütün­lük­te arayan bu şehre girdiğinizde Jura bayrağı sizi bir kay­alık­tan selamlıyor.

Mylène Jolidon

Mylène Joli­don. Pho­to: RFJ

1815 Viyana Kongresi’nde özgür­lüğü tanı­nan Vaud kan­to­nunun Bern toprak­ların­dan ayrıl­ması ve buna karşılık olarak tar­ih­sel Jura’yı oluş­tu­ran böl­gelerin Bern kan­to­nuna dahil edilme­siyle başlayan Mouti­er halkının aidiyet sorunu, 2017 de yapılan halk oyla­masının iptali üzer­ine bir demokrasi skan­dalı­na dönüşüyor.

Geçmişte Jura’nın özgür­lüğü için mücadele eden oton­o­mistler bugün de ken­di­ni Jura’nın bir parçası olarak tanım­layan Mouti­er halkının aidiyet soru­nuna çözüm yolu arıy­or­lar. Oton­o­mistler­den “Mouti­er ville Jurassi­enne” (Jura şehri Mouti­er) grubu sözcüsü Mylène Joli­don ile bir kültürel değişim pro­gramın­da tanışıy­oruz. Mylène bana yaşadığım kan­to­nun kültürünü, tar­i­hi­ni, dili­ni ve yaşam tarzını anlatıy­or, böylece halk olarak en önem­li pay­da olan aidiyet soru­nun­da buluşuyoruz.

Mouti­er halkının da biz Kürtler gibi otonom olma ve ken­di kaderi­ni tayin etme mücade­le­sine tanık­lık ettiğimin bil­incine varıy­o­rum. 28 Mart 2021 tar­i­hinde Mouti­er halkı ken­di kaderi­ni değiştire­cek olan “Mouti­er kan­to­nunun Jura Kan­to­nuna katıl­masını ister misiniz ?” yani kısaca:, “Mouti­er bir Jura şehri midir?” sorusunu oylayacaklar.

 

Ben de Mylène Jolidon’a soruyu değiştir­erek soruyorum,

Mouti­er neden bir Jura şehridir?”

Mylène, “Tar­ih­sel olarak bu sorun 1815 yılın­da Basel Pisko­posluğu­nun ve Jura ilçelerinin Bern kan­to­nuna bağladığı Viyana Kon­gresin­den kay­naklanıy­or” diy­erek söz­ler­ine başlıyor.

moutier

1 Eylül 1964, Juralı ayrılıkçıların gös­teri yürüyüşü.  Fotoğraf: İsviçre Mil­li Müzesi/ASL

Jura’nın özgür­lüğünün mod­ern bir mücadel­eye dönüşerek İsviçre siyasetinde tartışıl­maya baş­landığı ilk dönem ise 1949 ve 1979 yıl­ları arasın­da­ki döneme tek­abül ediy­or. 1949 yılın­da Jura kan­to­nunun özgür­lüğü için kuru­lan ‘ayrılıkçı’ grubun çatısı altın­da yeni bir kan­ton talep eden Jura halkının büyük emek­leri sonu­cu, 1979 yılın­da Jura kan­tonu res­men kurul­muş oluy­or. İşte bu yıl­lar Jura’nın özgür­lüğünün en yoğun şek­ilde tartışıldığı yıl­lar oluyor.

Juralılar yapılan çalış­malar sonun­da, 1974 yılın­da bugünkü Jura’nın yasayan­ları bağım­sı­zlık­larını 73,9% “evet” olarak oyluy­or ve dört yıl son­ra yani 1978 yılın­da kan­ton res­mi olarak kurul­muş oluy­or. Bu dört yıl içinde kon­fed­erasy­on tarafın­dan baş­ka referan­dum­lar da orga­nize edil­di çünkü tar­ih­sel Jura 7 bölge­den oluşuy­or­du. Jura kan­ton bayrağın­da­ki beyaz ve kır­mızı şer­itler bu böl­geleri sem­bolize ediyor.

1974 yılın­da tar­ih­sel Jura böl­gelerinde Kon­fed­erasy­on tarafın­dan ilk referan­dum gerçek­leştir­il­di ve “Ayrı bir kan­ton olmak istiy­or musunuz?” sorusu Jura halkı­na sorul­du. Üç bölge, yani bugün Jura kan­to­nunu oluş­tu­ran Por­ren­truy, Dele­mont, Saignelegi­er oyla­ma­da “evet” diy­erek özgür­lük­leri­ni onay­ladılar. Çoğun­luğa bakıldığın­da “evet” oylarının baskın gelme­sine rağ­men bölge­sel olarak Mouti­er, Laufen, Courte­lary ve Neu­veville oyla­ma­da soruya “hayır” yanıtını ver­mişler­di. “Hayır” oyu çıkan böl­gelere ikin­ci bir referan­dum gerçek­leştir­il­di ve bu böl­gel­erde yaşayan halkın büyük çoğun­luğu Jura’ya dahil olmak istemedik­leri­ni yineledil­er. Ancak daha son­ra Bern kan­to­nunun oyla­maları gizlice finanse ederek yön­lendirdiği açığa çıka­cak­tı, ki bu olay ken­di tar­i­himizde “caiss­es noires”, (kara dosyalar) olarak bilinir.

Moutier’nin duru­mu diğer­lerinden daha fark­lıy­dı çünkü “evet” ve “hayır” oyları bir­birine çok yakındı. 1975 yılın­da Mouti­er ve Delé­mont sınırın­da bulu­nan komün­ler için yeni bir oyla­ma yapıldı ve 14 komün­den sek­izi Jura kan­to­nuna katıl­mak isterken, 2 komün Bern kan­tonu ile kalmayı ter­cih etti. Geri kalan dört komün ise statü­leri­ni korudu.

moutier

1977 Mouti­er sokak­ların­da, Bern grenadiyeleri ile Juralı ayrılıkçılar arasın­da çatışma.

moutier

Eylül 1978, Juralı ayrılıkçıların öncü­lerinden Roland Béguelin, ve bin­lerce kişi, Jura kan­to­nunun kuru­luşunu kut­luy­or. Fotoğraf: İsviçre Mil­li Müzesi/ASL

1994 yılın­dan bu yana “Mou­ve­ment auton­o­miste jurassien” (Juralı Oton­o­mist Hareket)  ismi­ni alan grup hala Mouti­er halkı için mücadele ediy­or ve bizler de bu grubun bir parçasıyız. Neden mi mücadele ediy­oruz? Çünkü bizler dili, dini, kültürü Jura ile aynı, tek bir halk olduğu­muzu düşünüy­oruz. Aynı kim­liğe aitiz. Moutier’de Jura kan­to­nunun kuru­luşun­dan bu yana ken­di­ni Juralı olarak tanım­layan ve ken­di­ni Jura’ya ait hisseden bir çoğun­luk var. Yıl­lar önce Jura toprak­ların­dan ayrıl­mak zorun­da kalan ve bugün la Neu­veville, Tavannes ve hala Bern kan­ton­ları­na bağlı tar­ih­sel Jura böl­geleri Juralı olmak­tan vazgeçmiş olsa da bu durum Mouti­er halkı için geçer­li değil. İdari yapı­dan (Mouti­er siyasi otorite­si dahil) yer­el hal­ka kadar birçok insan Moutier’de hala Juralı olduğu gerçeği ile yaşıy­or. Bu duygu hiçbir zaman değişmedi.

1970’li yıl­lar­da ‘ayrılıkçı’ olarak ortaya çık­mış bir grup olsak da şu anki mücadele anlayışımız daha çok otonom olmak üzer­ine kuru­lu. ‘Ayrılıkçı’ olarak ortaya çıkışımızın nedeni kendimizi Bern kültürün­den ayrı görmem­iz­den kay­naklanıy­or. Mücadelem­izin temel nok­ta­ların­dan biri de Juralı kimliğimiz.

İsviçre fed­er­al­iz­mi yakın bir tar­i­he sahip olması­na rağ­men çok güçlü. 1307 yılın­da üç kan­to­nun bir araya gel­erek bir­lik kur­masıy­la başlayan bir tar­i­he sahibiz ve elbette biz bu tar­i­hin bir parçasıyız. Fark­lı kim­lik­lerin bir araya gelme­si ve bir ara­da dura­bilme­si sonu­cu oluşan fed­er­al­izmin güçlü olmasının en temel sebe­bi çok kültür­lü oluşudur.

Uzun yıl­lardır toplum­sal bütün­lüğümüzü arayan biz Mouti­er halkı 2013 yılın­da Bern kan­to­nun­dan ayrıl­mayı iste­dik. Bu isteğimizin sonu­cu olarak 18 Hazi­ran 2017 tar­i­hinde yapılan “Moutier’nin Cumhuriyete ve Jura kan­to­nuna katıl­masını istiy­or musunuz?” oyla­masın­da çoğun­luğun “evet” (51,70%) dediği referan­du­ma 12 iti­raz sunul­du. Bu neden­lerin büyük bir çoğun­luğu cid­diye alın­may­a­cak kadar zayıftı. Örnek ver­mek gerekirse, Mouti­er Belediye Başkanının bir dergide Jura yan­lısı olduğunu dek­lere edişi güçlü bir sebep olarak görüldü.

Bir diğer iti­raza konu olan mese­le ise seç­men­lerin pos­ta ile gön­der­ilen oyların sandık saatiyle ilgiliy­di. İsviçre de oylarınızı pos­ta yoluy­la gön­dere­bile­ceğiniz gibi seçimin son günü akşam 5 e kadar oylarınızı belediyel­erde kul­lan­abilirsiniz. Ancak referan­du­mun yapıldığı gün sandık­ların yerinden kaldırıl­madığı ve oyla­ma süresinin geçir­ilmiş olduğu da iti­raz konusu oldu. Oyla­ma esnasın­da kon­fed­erasy­on görevlileri de sandık­ların yanın­day­dı ve oyla­manın bit­miş olduğu­na dair bir uyarı­da bulun­mamışlardı. Eğer bir ihmal varsa bedelin­in hal­ka öde­tilmiş olması ilginçti ve kesin­lik­le de adil değildi.

İlk karar Kasım 2018 de ver­il­di: Referan­dum iptal edilmişti. Jura yan­lıları bu karara iti­raz ederek idari mahke­m­eye başvu­ru­da bulun­du­lar ancak “demokrasinin gömülme­si” olarak değer­lendirdiğimiz karar 23 Ağus­tos 2019’da açık­landı, Jura yan­lılarının iti­razı reddedildi.

Biz demokrasi mücadelem­ize devam ediy­oruz. 28 Mart 2021 tar­i­hinde yeniden bir oyla­ma gerçek­leşe­cek. Karar­lı Mouti­er halkının tavrını aidiyet ve demokrasi­den yana kul­lanacağı­na inanıyoruz.”

Mylène Joli­don, Kürt mücade­le­si ile red­dede­meye­ceğim ben­z­er­lik­ler bul­duğum Mouti­er halkının mücade­lesi­ni bana işte böyle açıkladı.

Bütün bun­lar yer­el bir prob­lem ya da kim­lik sorunu gibi görünebilir ancak ben de ‘ayrılıkçılık’ olarak adlandır­mayı red­det­tiğim, özerk­lik ve demokratik kon­fed­erasy­on için ver­ilen bir mücadele­den geliy­o­rum. Bu yüz­den, Jura kan­to­nunun bir yaşayanı olarak, oyla­ma gününü heye­can­la bek­lerken, referan­dum çevresinde gelişen bu tartış­maları, öğrendik­ler­i­mi, ve dünyanın neresinde olur­sa olsun, her halkın kader­ine, gele­ceğine, Kendi­leri­ni nasıl yönete­cek­ler­ine karar verme hakkı­na sahip olduğu konusun­da­ki ısrarımı siz okuyu­cu­larımı­zla pay­laş­mak istedim.


Kedistan’ın tüm yayınlarını, yazar ve çevirmenlerin emeğine saygı göstererek, kaynak ve link vererek paylaşabilirisiniz. Teşekkürler.
Dilek Aykan
REDACTION | Auteure
Gazete­ci, siyasetçi, insan hak­ları savunucusu. Jour­nal­iste, femme poli­tique, défenseure des droits humain. Jour­nal­ist, polit­i­cal woman, defendor of human rights.