Türkçe | Français

Vic­dani retçi Murat Kızılay, Hollanda’da kaldığı mül­te­ci kam­pın­da 22 Mart günü sabah saat­lerinde polislerce gözaltı­na alındı. Yetk­ilil­er Murat Kızılay’ın Türkiye’ye iade edilmesi­ni istiy­or. İadesi konusun­da gös­ter­ilen tep­kil­er­den dolayı tek kişi­lik hücrede tecritte tutuluyor.

Murat Kızılay Vicdani ret Objecteur de conscience

Ben Hollanda’ya vic­dani retçi olarak ilti­ca talebinde bulun­dum. Mahkeme poli­tik vic­dani retçi oluşu­mu kab­ul etme­di” diyen Murat, şöyle devam ediy­or, “bana ‘bedel­li asker­lik yap’ dedil­er. 2019’dan vic­dani retçi olarak bu yana da defalar­ca gözaltı­na alındım, ama bu sefer uçak bile­time kadar her şeyi hazır­ladılar” ve vic­dani red­din “en temel hakkı” olduğunu belirtiyor :

Hiç bir ordunun emri altı­na girmeye­ceğim. Bu çarkın içinde bir dişli olmayı, kamu­flaj giymeyi, hiy­er­arşi­den emir almayı, silah kul­lan­mayı ve silah kul­lan­mayı öğren­meyi reddediyorum. 

İns­anl­ık onu­ru bayrak­ların ve ordu­ların üzerindedir. ‘Üstün ırk’ olduğunu iddia eden ve bu uğur­da can alıp can ver­meyi nor­mal gören, geri­ci ve hastalık­lı bu mekaniz­manın içerisinde bulu­nacağı­ma siv­il bütün hak­larım­dan fer­a­gat eder­im daha iyi. Özgür­lüğü, eşitliği ve barışı hiçe sayan mil­liyetçi, mil­i­tarist hiçbir kurum ya da mekaniz­manın içerisinde bulunmayacağım.”

İns­an Hak­ları savunucusu avukatı Kur­tu­luş Baştı­mar, vic­dani retçi Murat Kızılay’ın iadesinin dur­du­rul­ması için BM nezdinde gir­işimde bulundu.

Ayrı­ca Murat için bir dayanış­ma kam­pa­nyası açıldı. Okuyu­cu­larımızı imza­la­maya dav­et ediyoruz.
»
STOP DEPORTATION MURAT KIZILAY

Yaşasın ulus­lararası dayanışma!


Kedistan’ın tüm yayınlarını, yazar ve çevirmenlerin emeğine saygı göstererek, kaynak ve link vererek paylaşabilirisiniz. Teşekkürler.
Ercan Jan Aktaş
Auteur
Objecteur de con­science, auteur et jour­nal­iste exilé en France. Vic­dan retçisi, yazar, gazete­ci. Şu anda Fransa’da sürgünde bulunuy­or. Con­sci­en­tious objec­tor, author and jour­nal­ist exiled in France.