15 Mayıs Dünya Vic­dani Retçil­er Günü’nde vic­dani retçil­er­den açıklama.

SAVAŞLARA, ŞİDDETE, MİLİTARİZME HAYIR!

 

Birçoğu­muz ağır baskı ve şid­det ortamın­dan kay­naklı içinde olduğu hayatları/şehirleri terk ederek baş­ka baş­ka ülkel­erde yaşa­mak duru­mun­da kalan Türkiyeli ve Kıbrıs­lı vic­dani retçi­ler­iz. Göç etmek zorun­da kalan vic­dani retçi­leri git­tik­leri ülkel­erde hay­ali­ni kur­duk­ları şid­det­siz, savaşsız bir dünya bek­lemiy­or. O neden­le git­tik­leri ülkel­erde ben­z­er bir mücadele içinde olan  birey, yapı ve gru­plar ile mücadeleler­ine devam ediyorlar.

15 Mayıs Dünya Vic­dani Retçil­er Günü münase­beti ile bir kez daha şimdiye kadar olduğu gibi bütün şid­det ve savaş poli­tikalara karşı sözümüzü söyle­m­eye devam ediyoruz.

Baş­ta yaşa­mak­ta olduğu­muz Orta­doğu, Akd­eniz böl­ge­si olmak üzere, savaş ve mil­i­ta­rizm doğa ve insan hay­at­ları üzerinde­ki vahşi uygu­la­maları ile büyük kayı­plara neden oluyor.

Savaş, açlık ve hastalık sebe­bi ile yaşadık­ları ülkeleri terk ederek Akd­eniz üzerinden Avrupa’ya ulaş­mak isteyen yüzbin­lerce insanın acılı tar­ih­leri­ni okuy­oruz her gün. Sadece 2014 yılın­dan günümüze (Kasım 2021) kadar Akdeniz’i kul­la­narak Avrupa’ya göç etmek isteyen 15 bin 839 kişi hay­atını kay­bet­ti. Göö etmek zorun­da kalan bu insan­ların çok azı hay­ali­ni kur­duk­ları şavaş ve şid­det­siz bir yaşa­ma ulaşabiliyor.

Küre­sel olarak Covid 19 pan­demisi ile insan­lık büyük bir ekonomik, sosyal, kültürel krizin içine düşerken şid­det ve silah teke­line sahip dünyada­ki bir avuç ege­menin hay­atın­da bir eksilme olmadı, bun­dan da öte bu süreçte silah satışları ile büyük kar­lar etm­eye devam ettiler.

Stock­olm Barış Araştır­maları Enstitüsü (SIPRI) nin son açık­ladığı rapo­ra göre korona krizine rağ­men askeri har­ca­malar dünya çapın­da %2.6 artarak 1.98 tri­ly­on dolara ulaştı. Silah tücar­ları daha zengin­leşirken insan­lık daha çok yok­sul­laş­maya ve savaşlar­da, göç yol­ların­da hay­at­larını kay­bet­m­eye devam ediyor.

Bugün Türkiye’de ‘sivil/medeni ölüm’ koşulların­da, poli­tik mül­te­ci olarak dünyanın baş­ka baş­ka ülkelerinde, Kıbrıs’ta mücadele eden biz vic­dani retçil­er bir kez diy­oruz ki; siz­lerin savaş, şid­det poli­tikalarınıza tes­lim olmay­a­cağız, yaşadığımız/bulunduğumuz her yerde mücadelem­ize devam edeceğiz.

Savaşlara, şid­dete, mil­i­ta­rizme hayır!
Barış içinde bir dünya için! 

 

Ali Aydın Çiçek / Çekya — Barış Sulu / Almanya — Ercan Jan Aktaş / Fransa — Gülsüm Ateş Uykun / Almanya — Halil Karapaşaoğlu / Kıbrıs — Hasan Öcal / Fransa — Halil Savda / Kibrıs — İbrahim Aslan / Fransa — Meral Geylani / Türkiye — Murat Kanatlı / Kıbrıs — Naime Erdem Başaran / Almanya — Onur Erden / Almanya — Resul Dündar / Almanya — Rohat Şahin / Fransa — Sergen Sucu / Türkiye — Şendoğan Yazıcı / Türkiye — Yannis Vasilis Yaylalı / Yunanistan

Kedistan’ın tüm yayınlarını, yazar ve çevirmenlerin emeğine saygı göstererek, kaynak ve link vererek paylaşabilirisiniz. Teşekkürler.
Ercan Jan Aktaş
Auteur
Objecteur de con­science, auteur et jour­nal­iste exilé en France. Vic­dan retçisi, yazar, gazete­ci. Şu anda Fransa’da sürgünde bulunuy­or. Con­sci­en­tious objec­tor, author and jour­nal­ist exiled in France.