İsp­anya Navarre hükümeti Otonom Bask Bölgesi’nin küçük bir kasabası olan À Lekaroz’a lüks bir otel, yeni evler ve golf alan­ları yap­ma gir­işi­mi bir ayı bulan direniş sonun­da şimdi­lik son buldu.

Yapılaş­maya karşı olan Basklıların Lekaroz’­da 200’den fazla yeni ev ve dört yıldı­zlı bir otel içeren bir emlak pro­je­sine karşı mahke­m­eye temy­iz başvu­rusun­da bulun­ma hak­ları­na sahipler.

İki yüz yir­mi sek­iz yeni ev, bir spa, lüks bir restoran ve dört yıldı­zlı bir otel… Küçük bir Navar­rese kasabası olan Lekaroz’un 240 saki­ni ve dayanış­ma için böl­g­eye gelen­ler bu yapılaş­maya izin vermediler.

Öte yan­dan bu pro­je Eli­zon­do ve Lekaroz arasın­da dokuz golf sahası planını da içeriy­or. Özerk yöne­tim bu emlak pro­je­sine yeşil ışık yakarken bölge sakin­leri ve dayanış­ma için böl­g­eye gelen­ler bir ay alan­da kamp kurarak, bir işgal direnişi ile çalış­manın başla­masını engellediler.

Lekaroz Joseph Thriy

Lekaroz pro­je alanı. Fotoğraflar: Joseph Thriy

Yörede yaşayan­lar “con­damna­tion à mort du vil­lage” yani “köyün ölüm ceza­sı” olarak değer­lendirdik­leri duru­ma karşı şimdi­lik kazandılar. Zaman zaman polis­lerin girdiği alan­da gün itibarı ile çalış­ma ekip­leri ve araçları geri çek­il­di. Bunun tam bir zafer mi yok­sa şimdi­lik geri püskürtülme mi olduğunu hala bilmedik­leri ifade eden eylem­cil­er. Sürecin takipçisi olmaya devam ede­cek­leri­ni ifade ettiler.

Tamamı İsp­anyo­lca yazılan pro­j­eye dikkat çeken Baz­tan Belediye Başkanı; “Basklılara karşı empati eksil­iği” olarak ifade ettiği bu pro­j­eye izin ver­meye­cek­leri­ni ifade etti.


Kedistan’ın tüm yayınlarını, yazar ve çevirmenlerin emeğine saygı göstererek, kaynak ve link vererek paylaşabilirisiniz. Teşekkürler.
Ercan Jan Aktaş
Auteur
Objecteur de con­science, auteur et jour­nal­iste exilé en France. Vic­dan retçisi, yazar, gazete­ci. Şu anda Fransa’da sürgünde bulunuy­or. Con­sci­en­tious objec­tor, author and jour­nal­ist exiled in France.