La mobil­i­sa­tion pour le sou­tien à la ZAD et con­tre l’aéro­port de NDdL s’am­pli­fie et les mes­sages de sol­i­dar­ité se mul­ti­plient. En voilà un qui vient de Turquie pour le 27 février.

La lutte con­tre l’aéro­port et le pro­jet poli­tique de la ZAD sont suiv­is de près en Turquie aus­si… Les défenseurs de la nature et les sou­tiens de la ZAD se sont donc mobil­isés à l’ap­pel de « Kuzey Orman­ları Savun­ması », KOS, (Défense des forêts du Nord). Dans le com­mu­niqué suiv­ant en turc, ils expliquent en grandes lignes les raisons de la mobil­i­sa­tion et appel­lent à un rassemblement :

Same­di 27 févri­er est la journée mon­di­ale de la sol­i­dar­ité avec la ZAD qui lutte con­tre le pro­jet d’aéroport à NDdL… Pour dire que nous sommes aux côtés de nos amis de la ZAD, nous serons devant le Con­sulat Français, à 12h30.

Vive la sol­i­dar­ité inter­na­tionale. La ZAD est partout !
Yaşasın ulus­lararası dayanış­ma, ZAD her yerde!


logo kosFransa’daki ZAD’cı dost­larımı­zla dayanış­ma için 27 Şubat Cumarte­si, Fran­sız Konsolosluğu’nun önündeyiz.

27 Şubat, Fransa’da yapıl­mak iste­nen yeni NDDL Havalimanı’na karşı mücadele eden ZAD ile dünya çapın­da dayanış­ma günü… Kuzey Orman­ları Savun­ması, ZAD’ın yanın­da olduğunu duyur­mak için 27 Şubat Cumarte­si günü, saat 12:30’da Fran­sız Konsolosluğu’nun önünde olacak.

Fransa hükümeti, Notre Dame des Landes’da yap­mak iste­diği haval­i­manı­na karşı, sayısız can­lının yuvası olan orman­ları, sulak alan­ları, tarım arazi­leri­ni savu­nan ZAD eylem­ci­leri­ni, alan­dan tahliye etm­eye çalışıy­or. Yarın tüm dünya­da, ZAD (Zone À Défendre – Savun­ma Alan­ları) ile dayanış­ma eylem­leri düzen­lenecek. Biz de Kuzey Orman­ları Savun­ması olarak Fransa Ormanları’nı savu­nan kardeş­ler­im­izin yanın­da olacağız.

ZAD otonom­ları ve bir­lik­te mücadele ettik­leri yaşam savunucu­ları, 27 Şubat’ta Fransa çapın­da büyük bir kitle­sel mobi­liza­sy­on çağrısın­da bulun­muş­tu. Bu mobi­liza­sy­onun amacı, hem çiftçi­lerin ve ZAD otono­mu­nun tahliye edilme­si gir­işim­lerinin dur­du­rul­ması, hem de NDDL Havalimanı’nı pro­jesinin kesin bir şek­ilde iptal edilme­si… ZAD’a destek olmak için yarın dünyanın birçok köşesinde de destek eylem­leri yapılacak.

Soutien à la ZAD

Fransa’da Nantes ken­tine 20 kilo­me­tre mesafede Notre-Dame-Des-Landes’te yapıl­mak iste­nen yeni NDDL Havalimanı’na ve hükümetin bölgede­ki ZAD (Zone À Défendre – Savun­ma Alan­ları) otono­munu tahliye etme gir­işimine karşı protesto­lar sürüy­or. Bölge halkı ve yaşam savunucu­ları, toplumsal/çevresel yıkımı, ver­im­li tarım arazi­lerinin yok edilmesi­ni ve iklim değişimine katkıları dahil uçak­ların çevre­sel etk­i­leri­ni; insan yaşam­larının ve toprağın her fır­sat­ta paraya çevrilmesi­ni protesto ediyor.

ZAD ayrı­ca bölge, batak­lık ve sulak alan­lar­dan oluş­tuğu için burada­ki pek çok hay­van ve bit­ki türünün korun­ması gerek­tiği­ni belir­tiy­or. 2007’den beri ZAD yaşam savunucu­ları bölge halkıy­la bir­lik­te mücadele ver­erek, bölgede bir­lik­te yaşıy­or­lar. Notre-Dame-Des-Landes’teki ZAD otono­munu tahliye etme gir­işimine karşı Ocak başın­da yapılan dayanış­ma ve direniş çağrısının ardın­dan başlayan eylem­ler ve dayanış­ma etkin­lik­leri, Fransa ve dünya çapın­da onbin­lerce insanın katılımıy­la sürm­eye devam ediyor.

Fransa’da yaşamı savun­maya devam eden ZAD’ın yanın­dayız, yaşasın ulus­lararası dayanış­ma, ZAD her yerde!


Kuzey Orman­ları Savun­ması Siteweb | Face­book | Twit­ter


Vous pouvez utiliser, partager les articles et les traductions de Kedistan en précisant la source et ajoutant un lien afin de respecter le travail des auteur(e)s et traductrices/teurs. Merci.
Kedistan’ın tüm yayınlarını, yazar ve çevirmenlerin emeğine saygı göstererek, kaynak ve link vererek paylaşabilirisiniz. Teşekkürler.

Naz Oke on EmailNaz Oke on FacebookNaz Oke on Youtube
Naz Oke
REDACTION | Journaliste 
Chat de gout­tière sans fron­tières. Jour­nal­isme à l’U­ni­ver­sité de Mar­mara. Archi­tec­ture à l’U­ni­ver­sité de Mimar Sinan, Istanbul.