Türkçe | Français | English

18 Kasım 2020 tar­i­hinde Romanya’da ilti­ca başvu­rusun­da bulun­mak isteyen 50 mül­tecinin birçoğu Türkiye’ye iade edilmişti. Gazete­ci Nuri Akman, Lok­man Coşkun, Ser­dar Bil­giç, ve Serbest Derin’in uçağa bin­memek için diren­meleri ve kamuoyun­da oluşan tep­kil­er sonu­cu uçağa bindirilmemiş akabinde bir topla­ma merkezine gön­der­ilmişler­di. Bunun üzer­ine Romanya’yı terk eden mül­te­cil­er Avrupa’nın fark­lı ülkelerinde sığın­ma talebinde bulundu.

Avusturya’da bulu­nan Serbest Derin ise 30 Mayıs günü Romanya’ya iade edil­di. En son Gazete­ci Nuri Akman ve aile­si ile iletişime geçen Serbest Derin’in hakkın­da ne Romanya ne de Türk yetk­ili makam­ların­dan sağlık­lı bir bil­gi alı­namıy­or. Aile­si ve arkadaşları Derin’in can güven­liğin­den endişe duy­duğunu bildirirken, Gazete­ci Nuri Akman ise Serbest Derin’in Avusturya’da ilti­ca başvu­rusun­dan son­ra gelişen süre­ci ise şöyle aktarıyor:

Romanya’da yaşadığımız sürecin ardın­dan ülkenin biz­im için güven­li olmadığı­na karar ver­erek Romanya’yı terk ettik. Hep­imiz fark­lı ülkelere dağıldık. Serbest ise Avusturya’ya geçmişti. Hep­imizin kaldığımız ülkel­erde sığın­ma talebi kab­ul edilirken Serbest’in yap­mış olduğu ilti­ca başvu­rusu Dublin Anlaş­ması gereği red­dedil­di. Ken­disiyle sürek­li iletişim halindey­dik. Bir avukat­la görüşerek karara iti­raz etti. Avukatı Serbest’in Romanya’ya gön­der­ilme­si duru­mun­da Türkiye’ye iade edile­ceği­ni kanıt­lay­a­cak birçok bel­geyi dosyası­na da sunmuştu. 

Bizi Romanya’dan Türkiye’ye gön­der­mek iste­dik­lerinde tek sefer­lik pas­aport ver­mişler ve Türkiye’ye uçak bilet­ler­im­izi de almışlardı. Hep­si­ni iti­razı­na kanıt olarak ver­di. Bir­in­ci ve ikin­ci iti­ra­zları da Avus­tu­rya tarafın­dan red­dedil­di. Serbest’in 31 Mayıs tar­i­hine kadar bir üçüncü iti­raz hakkı daha vardı ancak 30 Mayıs gece­si tek başı­na tutul­duğu Covid karan­ti­na hücresin­den alı­narak Romanya’ya iade edil­di. Uçak­ta bir yol­cu­nun tele­fo­nun­dan bana ulaşarak, uçağın Romanya’ya indiği­ni söyle­di. Bir iki saat son­ra bu kez ken­di tele­fo­nun­dan ulaşarak polis­lerin ifadesi­ni aldığını söyle­di ve ter­cü­manının ken­di­sine ‘biraz­dan bir baş­ka polis ekibi gelip seni ala­cak ve kam­pa götüre­cek, bir sorun yok’ dediği­ni aktardı. 

Ara ara bu şek­ilde süre­ci takip ediy­or­dum. Bir süre son­ra biz­im ilk Romanya’da gözaltı­na alan ekib­in geldiği­ni ve ekip şefinin gözünü ken­disin­den ayır­madan sürek­li tele­fon­la görüştüğünü söyle­di. Ser­bet aslın­da bir tam­pon bölgede tutu­luy­or­du o sıra­da, Romanya’ya girme­sine de izin ver­ilmemişti. Ben bunu öğrendik­ten son­ra Romanya’da Serbest’in dosyasıy­la ilgile­nen avukatı aradım ve avukat Romanya’nın Serbest’in ilti­ca görüşme­sine gitmediği için dosyasını kap­at­tığını ve 5 yıl Romanya’ya gir­iş yasağı koyul­muş. Avukat 30 Mayıs’tan bugüne kadar ilgilen­di ancak 3 Hazi­ran­dan bu yana ken­disin­den haber alamıyoruz.”

Avrupa’daki bu mülteci skandalının sorumluları Avusturya ve Romanya…

Serbest Derin’in Avukatı Hüseyin Boğatekin ile yap­tığımız son görüşme de ise Serbest’in Metris Cezaevi’nde olduğu bil­gi­sine ulaştık. 

Hüseyin Boğatekin’in aktarımı ise şöyle:

Henüz tarafımıza hiçbir res­mi bil­gi ver­ilmiş değil. Ken­di çabalarım doğrul­tusun­da Serbest Derin’in getir­ilebile­ceği ceza­ev­leri­ni ara­yarak bir bil­giye ulaşmış bulunuy­o­rum. Metris Ceza­e­vi ile yap­tığım görüşmede ‘Ser­bet Derin’in avukatıyım ve müvekkil­im­in görüş gününü öğren­mek istiy­o­rum’ ded­im ve bunun üzer­ine Serbest’in ora­da olduğunu ve görüş günü bil­gisi­ni ben­im­le pay­laştılar. Bu şek­ilde Serbest’in Metris Ceza­evin­de olduğunu anladım. Bu biz­im çabamı­zla oldu, tey­it ettiğimiz bir bil­gi değil çünkü henüz Serbest’le görüşemedik. Serbest’i gördüğümüz zaman ancak sağlık­lı ve net bil­gilere ulaşabileceğiz.

Son 5 yıl içinde onlar­ca müvekkil­im Türkiye’deki hak­sız yargıla­maların­dan kay­naklı göç etmek zorun­da kaldı. Tamamının göç hikayeleri­ni kendi­lerinden din­led­im. Romanya, Sır­bis­tan, Yunanistan vb. Avru­pa ülkelerinde korkunç uygu­la­malara maruz kaldılar. Birçok müvekkil­im ulus­lararası sözleşmelerin ihlal edilme­si, hak­larının gasp edilme­si ve kötü muamel­eye maruz kaldığı için trav­malar yaşadı, birçoğu da Türkiye’ye iade edil­erek hak­sız cezaları yat­mak zorun­da kaldılar. Ken­di otoriteleri tarafın­dan faşizme maruz kalan müvekkil­ler­im ne yazık ki bir ben­z­eri­ni de göç yol­ların­da yaşıyorlar.”

 


Kedistan’ın tüm yayınlarını, yazar ve çevirmenlerin emeğine saygı göstererek, kaynak ve link vererek paylaşabilirisiniz. Teşekkürler.
Dilek Aykan
REDACTION | Auteure
Gazete­ci, siyasetçi, insan hak­ları savunucusu. Jour­nal­iste, femme poli­tique, défenseure des droits humain. Jour­nal­ist, polit­i­cal woman, defendor of human rights.