Türkçe | Français

Süley­man Karaaslan 2016 yılın­dan bu yana poli­tik otu­rum hakkı ile İsviçre’nin Neucha­tel kan­to­nun­da yaşıy­or. Ülkesin­den, Türkiye’nin Kürt halkı üzerinde yıl­lardır devam eden siyasal ve kültürel baskıları nedeni ile ayrıl­mak zorun­da kalan Süley­man, kısa film­ler yapan bir sine­ma sanatçısı. Sinemacılık alanın­da çalış­maları­na ülkesinde olduğu gibi İsviçre’de de devam eden Süley­man, bugün de bağlı olduğu sosyal kuru­mun engellemeleriyle karşı karşıya.

Sinemacılık alanın­da ken­di pro­jeleri­ni üreten Süley­man Karaaslan eğitim hay­atı­na yine bu alan­da devam etmek istiy­or. Ancak, sosyal kurum tarafın­dan “bu alan­da para kazana­mazsın” gerekçe­si ile her mül­tecinin hakkı olan dil kur­su ödeneğin­den mahrum ediliyor.

Süley­man bugün sosyal asis­tanı ile yap­tığı görüş­menin ardın­dan otur­ma eylem­ine başlarken bizlere görüş­menin detay­larını şöyle aktarıyor;

caritas suisse eğitimDaha önce de sosyal asis­tanım­la eğitim­i­mi devam ettirme yönünde birçok görüşme yap­tım, ancak bugüne kadar tale­p­ler­im genel olarak red­dedil­di. Hay­atımı nasıl devam ettire­ceğim yönünde karar­larımı alırken bana en uygun olan alan­da ve ülkemde­ki deney­im­ler­i­mi de göz önünde bulun­durarak bir pro­je ile hak­larımı kendi­lerinden talep ettim. Ancak ne acıdır ki sine­ma alanın­da eğitim hay­atı­ma devam etmek istiy­or olmam Car­i­tas [mül­te­cil­er için devlet tarafın­dan sağlanan sosyal yardım­lara aracı olan kurum] tarafın­dan red­dedil­di. Önce­lik­li talebim ente­grasy­onun en önem­li ayağı olan dil kur­su. Dil bilmediğiniz sürece hiçbir pro­j­eye başlaya­madığınız gibi hay­a­ta da devam etm­eniz mümkün değil. 

Bugün Cenevre Sanat ve Design Yük­sek Oku­lu sine­ma bölümün­den ön ele­meyi geçerek bir mülakat sınavı­na girdim ancak oku­la kayıt yap­tır­mam için sosyal desteğe ihtiy­acım var. Bugün sosyal asis­tanım ile yap­tığım görüşme ne yazık ki bir mül­tecinin bütün hak­larını gasp eder şek­ildey­di. Tale­p­ler­im­in bu alan­da para kazana­may­a­cağımın gerekçe gös­ter­il­erek red­dedilmiş olması bir yana, sosyal hak­larımın dava açılarak elim­den alın­abile­ceğin­den tutun, poli­tik otur­ma izn­imin de iptal edilebile­ceği yönünde tehditler aldım. Beni yaşa­mam için gerek­li olan bütçeyi ve barındığım evi elim­den almak­la tehdit ettil­er. Bu ülke bana ilti­ca başvu­ru­mu kab­ul ederek bu hak­ları kul­lana bile­ceği­mi söylerken bir sosyal asis­tan bu hak­larımı gasp etmek­le beni tehdit ediyor.

Bu söyle­nilen­lerin yasal olmadığını ve tarafı­ma yazılı olarak bildirilmesi­ni iste­sem de bunu yap­madılar. Kendi­lerinden özür dile­me­mi ve her han­gi bir eylem yap­ma­mam yönün­de­ki açık tehditte bulunul­duk­larını söyleye­bilir­im. Eğitim hakkımın ve bunun için bana İsviçre devle­tinin ayır­mış olduğu bütçenin olduğunu söyle­meme rağ­men aynı tehditlerde ısrar­cı oldu­lar. Kendi­ler­ine pankart­larım ve çadırım­la beraber bu görüşm­eye geldiği­mi ve bu agre­sif tutum­ları karşısın­da görüşm­eye hala kapalı olmadığımı ancak bu tehdit­lerin insani olmadığını belirterek kurum önünde otur­ma eylem­ine başlay­a­cağımı aktardım. Beni yine tehdit ederek görüşmeyi son­landırdılar ve bunun­la beraber otur­ma eylem­ine başladım.

eğitim

Car­i­tas duru­mu polise bildirmiş olmalı ki, birkaç daki­ka son­ra polis gel­di ve çadırımı topla­yarak özel alan­dan çık­mam gerek­tiği­ni söyle­di. Ben de eylemi­mi par­la­men­to önüne taşıdım ve bu defa izin­siz bunun da mümkün olmay­a­cağını söyledil­er. Belediye ile izin almak için şu an görüşmel­er yapıy­o­rum. Eylemime hak­larım bana ver­i­lene kadar devam ede­ceğim. Belediye bana bu izni ver­mek zorun­da çünkü demokratik bir hakkı kul­lanıy­o­rum, protesto hakkımı. Eğer protesto hakkım elim­den alınır­sa bana ulus­lararası sözleşmel­er­le tanı­nan bir baş­ka hakkı kul­lanacağım, o da siv­il itaatsizlik. 

Yasa dışı değil tam ter­sine yasal olan hak­larımı talep ediy­o­rum. Dil kur­su, hay­a­ta başla­mam ve bu hay­atı devam ettirmem için bana tanın­mış bir hak. Eğitim hakkım ise yasalar tarafın­dan güvence altın­da. Protesto hakkı herkes için tanın­mış bir hak­tır ve siv­il itaat­si­z­lik yine öyle. 

Bu neden­le herke­si hukuk ve adalet arayışım­da destek olmaya çağırıy­o­rum. Hiç kimse kendine devlet tarafın­dan ver­ilmiş bir göre­vi bu şek­ilde usul­süzce kul­lana­maz. Tehdit ile sindirme poli­tikası bütün insan hak­ları savunucu­ları tarafın­dan insani olmadığı için red­dedilir ve ben de hem bir sanatçı hem de bir insan hak­ları savunucusu olarak şah­sı­ma dönük bu usul­sü­zlüğü demokratik bütün hak­larımı kul­la­narak kab­ul etmeyeceğim. 

Dil kur­su ve eğitim hakkımı istiyorum. 

İsviçre’de bulu­nan birçok mül­te­ci ağı durum­dan hab­er­dar ve tele­fon­lar alıy­o­rum. Hep­sine desteğin­den dolayı da sizin aracılığını­zla teşekkür etmek istiyorum.”

Süley­man Karaaslan için içinde birçok kuru­mun bulun­duğu bir dayanış­ma ağı oluş­tu­rul­du. Hak­larını talep eden Süley­man ile dayanış­ma içinde olduk­larını belirten bu kurum­ların isim­leri ise şöyle:

İsviçre Göç­men İsviçreliler Fed­erasy­onu, Basel Kürt Kültürü Merkezi, Jura Kürt Kültürü Merkezi, Neucha­tel Kürt Kültürü Merkezi, Basel Ron­ahi Kadın Meclisi, Sosyal­ist Kadın­lar Bir­liği — İsviçre, İns­an Hak­ları ve Dayanış­ma Derneği — İsviçre, Pangea Kolek­tif, Sosyal­ist Yeniden Kuru­luş Par­tisi — İsviçre.

Kedis­tan da bu dayanış­maya katılıyor.

Güncelleme 16 Nisan 2021

Süley­man Karaaslan, Car­i­tas Neuchâtel’in önünde başlat­tığı otur­ma eylem­ine Neuchâ­tel Notre-Dame Kilis­esinde devam ediyor.

Kiliselerin sosyal kurum­lara mad­di destek verdiği­ni belirten Süley­man, Car­i­tas Neuchâtel’in sanat karşıtı tutu­munu otur­ma eylem­ine kilisede devam ederek protesto ede­ceği­ni belirtiyor.

eğitim


Kedistan’ın tüm yayınlarını, yazar ve çevirmenlerin emeğine saygı göstererek, kaynak ve link vererek paylaşabilirisiniz. Teşekkürler.
Dilek Aykan
REDACTION | Auteure
Gazete­ci, siyasetçi, insan hak­ları savunucusu. Jour­nal­iste, femme poli­tique, défenseure des droits humain. Jour­nal­ist, polit­i­cal woman, defendor of human rights.