Michael Löwy • Kürtlerin bülbülü Nûdem Durak’a özgürlük!

Michael Löwy • Kürtlerin bülbülü Nûdem Durak’a özgürlük!
Français | English | Castellano | Türkçe

ATTAC kuru­luşu­nun bir üye­si olan, ve birçok kita­ba imza­sını atmış, Fran­sız-Brezilyalı ekososyal­ist filo­zof Michael Löwy, aşağı­da­ki mesajıy­la, Kürt sanatçı Nûdem Durak’ın tahliye­si için sürdürülen, Car­men Castil­lo, Zehra Doğan, Noam Chom­sky gibi isim­lerin de destek verdi­gi dayanış­ma sefer­ber­liğine katıldı.

 

NÛDEM DURAK’A ÖZGÜRLÜK!
Kürt bülbülüne özgürlük!

Nûdem Durak genç bir Kürt sanatçı. 2015’te tutuk­landı ve 19 yıl hapis ceza­sı­na mahkum edil­di. Suçu mu ? Kürtçe şarkı söyle­mek. Türk yöne­ti­minin ve Erdoğan’ın faşizan reji­minin gözünde, tehlike­li bir yıkıcı eylem. Kürt dili, müz­iği, şarkıları, kültürü, sanatı, şiiri, her daim, kuru­lu düzeni tehdit eden, kuru­lu rejime mey­dan okuyan, ve polis emir­ler­ine saygı göster­meyen, yıkıcı bir eylem. Ağır şek­ilde ceza­landırıl­ması gerekiy­or. 19 yıl hapis ceza­sı ile.

Nûdem Durak’ın şarkıları ne söylüy­or ? Barışı ezgilendiriy­or. Tehlike­li. Özgür­lüğü dile getiriy­or. Küs­tah. Sevgiyi anlatıy­or. Skan­dal. Yüzyıl­lardır ezilen Kürt halkının acılarını anlatıy­or. Yasadışı. Kürt gençliğinin özgür­leşme hay­al­lerinden bahsediy­or. Suç. İşte şarkılarının polis ve mahkemel­er­le karşılaş­masının neden­leri. Ağır şek­ilde ceza­landırıl­ması gerekiy­or. 19 yıl hapis ceza­sı ile.

Kürt bül­bülünün şakı­ması çok eskil­er­den geliy­or. Anlat­tığı gibi, ebeveyn­lerinden ona aktarılmış, onun da daha gençlere aktardığı, dedel­er­den kalan bir yadi­gar. Onun şarkıları, ezilmiş­lerin geleneğinin, birçok yüzyılı aşmış önlen­e­mez, asıl­maz, indirgen­e­mez Kurt geleneğinin bir parçası. Ağır şek­ilde ceza­landırıl­ması gerekiy­or. Ceza­evin­de geçe­cek uzun yıllarla.

Silahı, bir kalaşnikof­tan daha tehlike­li bir gitar. Gitarı ve sesi ile, direniş tohum­ları ekmiş, umut tohum­ları, onur tohum­ları. Dinleyen­lerde özgür­lük düş­leri uyandır­mış. Kürdis­tan’ın dağları­na, ovaları­na serin bir şiir nefe­si üflemiş. Ağır şek­ilde ceza­landırıl­ması gerekiy­or. Hücrelere kapatılarak.

Barışa, özgür­lüğe, insan­lığın onu­runa hala inanan­lar için Nûdem Durak’ın tut­sak­lığı taham­mül edile­mez bir hakaret. Bu yüz­den tüm dünya­da, Paris’te, New York’­ta, Rio’­da, San­ti­ago’­da Berlin’de bir isyan çığlığının yük­selme zamanıdır, şu zorun­lu talep ile :

NÛDEM DURAK’A ÖZGÜRLÜK!

Michael Löwy

 


Nudem Durak’ı destekleye­bilirsiniz

İmza kampanyası Free Nûdem Durak • Facebook @nudemdurak • Twitter @NudemDurak • Instagram @freenudemdurak • Youtube Free Nûdem Durak • Nûdem ve koğuş arkadaşlarını mektuplarınızla destekleyebilirsiniz • Nudem Durak M Tipi Kapalı Cezaevi Bayburt – TÜRKİYE

Kedistan’ın tüm yayınlarını, yazar ve çevirmenlerin emeğine saygı göstererek, kaynak ve link vererek paylaşabilirisiniz. Teşekkürler.
Auteur(e) invité(e)
Auteur(e)s Invité(e)s
AmiEs con­tributri­ces, con­tribu­teurs tra­ver­sant les pages de Kedis­tan, occa­sion­nelle­ment ou régulièrement…