22 Mart, “Dünya Su Günü” gibi özel bir günde bir çağrı yap­mış ve “Hay­di, insana, hay­vana ve yeryüzüne can suyu olmak için mücadel­eye!…” demiş­tim. “Fransa’nın Bor­do kentin­den başla­mak üzere, kano ile su yol­larını takip ederek Marsilya’da bulu­nan Dünya Su Konseyi’ne git­meyi ve onlara suyun bir hak olduğunu ve satılıp pazarlana­may­a­cağını anla­tan Dünya Su Dost­ları Deklarasy­onu‘nu ilet­m­eye var mısınız?” diye sormuştum.

Çağrı : Dünya Su Konseyi’ne kano yolculuğu

Ben sözümü tut­tum ve yol­lara düştüm…

İşte tüm zor­luk­lara ve kısıtlı imkan­lara inat ulaştıra­bildiğim notlar…

Yol­cu­luğu Face­book say­fasından ve ben­im kişisel hesabım­dan da izleyebilirsiniz.

Yol not­larımı Kedistan’da oku­mak isters­eniz, işte buradalar : 1 | 4 | 5

Fran­sız­cası : Sadık Çelik • Se met­tre en route pour l’eau | 6


YOL NOTLARI 6

1 Ağustos 2017

Su yolu­mun başu­cu kitabı, Atlantik-Akd­eniz arası kanal ve nehirlerin sularıy­la, ve beni çok sev­en yağ­murların damlalarıy­la, çıl­gın rüz­gar­ların ve yakıcı güneş­lerin döngüsünde yaprak yaprak sol­du, buruş­tu kırıştı, bir­birinden ayrıldı ama beni asla terk etmedi…

Teşekkür­ler Van­dana Shiva.

2 Ağustos 2017

Palavas’­tan ve Carnon’­dan merhabalar!

İki gün­lük Sète dost durağın­dan son­ra Palavas-les-Flot­s’ya doğru devam eden su yoluma bir son­ra­ki durağım, Carnon’­da tekrar ara verdim.

Çünkü, sizler­le ve yol­cu­luğu­mun ana iletişim gru­plarıy­la yeni pay­laşım­lar, yazış­malar yap­mam gerekiy­or­du. Sète’de­ki ve Palavas’­da­ki dost dayanış­ması­na ve su yolu­mun iletişim ve orga­ni­za­sy­onun­da an be an büyük bir emeği ve moral desteği olan Kedis­tan’ın atom karın­cası ile olan iletişim­ime değin­mem gerekiyordu.

Sète’de­ki uğurla­ma fotoğrafları icin Naj Malé’ye teşekkür­ler­im­le… Mer­ci Naj Malé!

Anarşist şarkılarıy­la su yoluma eşlik eden Sète’li Georges Brassen­s’e dair…
Kedis­tan’ın “Atom Karınca“sı Naz, kulak­ların çınlasın!

3 Ağustos 2017

Su Hakkı için Dünya Su kon­seyine yol­cu­luğu­mun son etabı­na dair…

Su hakkı için su yol­u­na çık­tığım 18 hazi­ran 2017 tar­i­hin­den bugüne beni yazılı görsel işit­sel dayanış­malarıy­la sürek­li takip eden bütün su dost­larım, artık son su etabın­dayım. Bugün yeni planımın güz­er­gahın­da­ki Carnon’­dayım ve bir süre sizler­le olan iletişim­im için ve özel­lik­lede imza­ya açık deklarasy­on met­ninin ilgili gru­plar tarafın­dan okunup imza­lan­ması için bura­da olacağım.

Hazır deklarasy­on met­nin­den söz etmişken, Açık Radyo Su Hakkı plat­for­mun­dan arkadaşların deklarasy­on met­nine dair yak­laşım­ları­na­da değin­mek istiyorum.

Bildiğiniz gibi ben­im su hakkı için kano ile Dünya Su Kon­sey­i’ne yol­cu­luğu­mun esaslarını anla­tan bir metin kaleme aldım ve adı­na da Su Hakkı Deklarasy­onu ded­im. Son­ra da Alakır Nehri Kardeşliği’nin doğru­dan desteği­ni alarak ilgili met­ni Kedis­tan’ın yayın-koor­di­nasy­on insiy­at­ifinde Ingilizce, Fran­sız­ca ve Ispany­ol­ca olmak üzere üç dilde imza­ya açtık. (Çeviri sürecine güzel ve değer­li emek­leriyle gönül­lü dahil olan arkadaşlarımızın bu anlam­lı dayanış­ması final sürecinin imza­sı niteliği­ni taşı­mak­tadır aynı zamanda).

Doğal olarak çeviri süre­ci tamam­lan­madan pay­laşı­ma açmadık deklarasy­on met­ni­ni. Dolayısıy­la Açık Rady­o’­da­ki Su Hakkı pro­gramı­na can­lı bağ­landığım­da deklarasy­on met­ni­ni pay­laş­madık. Ancak yakın bir zaman önce imza onay­ları için ilgili kurum ve kişil­er­le olan iletişim sürec­imizde Açık Radyo Su Hakkı Plat­for­mun­dan arkadaşlar da ilgili met­ni gön­derdik. Onlar da metne ilişkin orji­nal yak­laşı­malarıy­la cevap verdil­er. “Böyle bir deklarasy­on met­ni olmaz”. “Metinde alın­tılar var”, “Deklarasy­on­lar şahıs olarak imza­lan­maz”, “Böyle bir metin kolek­tif kaleme alınır” vs deyip böyle bir imza met­ni­ni imza­laya­may­a­cak­larını belirttiler. 

Farzedin ki ben tek başı­na yap­tığım su hakkı yol­cu­luğu­mu bir metinle deklare ettim ve son­ra da imza­ya açtım. Deklarasy­on­lar ille de çok­lu kişi ve gru­pların katılımıy­la oluş­maz. Bazen tek bir kişinin eylem ve talebiyle de oluşur. Kişisel imzalar da ola­bilir. Bur­da imza­ya açık bir deklarasy­on met­ni söz konusudur; met­nin nasıl yazıldığı; alın­tılı mı, alın­tısız mı yazıldığının aslı niyetimizi ortadan kaldıra­cak bir gerekçe oluş­tur­maz. Dolayısıy­la arkadaşlarımızın bu son derece öğret­men edalı klasik sol yak­laşım­larını absürd bul­duğu­mu söyle­mek zorun­dayım. Kusura bak­masın­lar ama bu tür yak­laşım­ları söz­den öteye geçmeyen somut pratik dayanış­madan uzak çek­inceler olarak değer­lendirmek­tey­im. Dediğim gibi, bura­da met­nin nasıl yazıldığı değil, niyet önemlidir…

4 Temmuz 2017

Sevgili dost çiz­er­im­iz Tarık Tol­u­nay’­dan su hakkı yol­cu­luğu­ma çiz­gi dayanışması.

Teşekkür­ler sevgili dos­tum! Eline, gözüne, emeğine, ve yani o daima yaşam­dan yana olan yüreğine sağlık!

Tarık Tol­u­nay’ın bu güzel dayanış­ması “su hay­dut­ları­na karşı Dünya Su Kon­sey­i’ne kano ile yol­cu­luk” adlı say­famın yeni pro­fil ve kapak foto­su oldu…

Tarık Tolunay

Dün akşam Carnon’­da özel bir tekne kirala­ma kon­akla­ma limanı­na kor­san bir gir­iş yap­tım… Ücret­siz su ve duş, çadır için ve tabii kano için serbest ve güven­li bir alan yanın­da teknik hazır­lık­larım için ve tabii siz su dost­ları­ma da güzel bir iletişim, imkanı yarat­mış oldum.

Su yolum boyun­ca dizili alter-eko yaşam objeleri güzel ışık zaman­larının pırıltısın­da bana hep ilham kay­nağı olmakta…


Vous pouvez utiliser, partager les articles et les traductions de Kedistan en précisant la source et en ajoutant un lien afin de respecter le travail des auteur(e)s et traductrices/teurs. Merci.
Kedistan’ın tüm yayınlarını, yazar ve çevirmenlerin emeğine saygı göstererek, kaynak ve link vererek paylaşabilirisiniz. Teşekkürler.
Kerema xwe dema hun nivîsên Kedistanê parve dikin, ji bo rêzgirtina maf û keda nivîskar û wergêr, lînk û navê malperê wek çavkanî diyar bikin. Spas.
You may use and share Kedistan’s articles and translations, specifying the source and adding a link in order to respect the writer(s) and translator(s) work. Thank you.

 

KEDISTAN on EmailKEDISTAN on FacebookKEDISTAN on TwitterKEDISTAN on Youtube
KEDISTAN
Le petit mag­a­zine qui ne se laisse pas caress­er dans le sens du poil.